Διαδρομή: Αρχική Σελίδα » Λευκάδα »

Ιστορικά στοιχεία

Η Λευκάδα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Το νησί απέχει από την Ακαρνανία λιγότερο από 100 μέτρα. Συνδέεται με πλωτή γέφυρα, 50 μέτρων με την ξηρά και είναι ίσως το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν εξυπηρετείται συγκοινωνιακά μόνο με την θάλασσα.

Η έκτασή της είναι 302,3 τ.χ., είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Το νησί της Λευκάδας με τα γύρω νησάκια, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά και Κύθρο αποτελούν διοικητικά τον Νομό Λευκάδας. Χωρίζεται σε 6 Δήμους και 2 Κοινότητες. Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Λευκάδας. Το κλίμα είναι Μεσογειακό. Έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και χαρακτηρίζεται από τον ήπιο χειμώνα με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και ζεστό καλοκαίρι με δροσερούς ανέμους. Το νησί είναι κατά 70% ορεινό. Έχει ψηλά βουνά με ψηλότερη κορυφή στο κέντρο τα Σταυρωτά (1182 μ.)  Η δυτική πλευρά της Λευκάδας είναι απόκρημνη με πολλές εκτεταμένες παραλίες με άμμο και βότσαλο και πεντακάθαρα πολύχρωμα νερά. Διαθέτει επίσης στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες και φαράγγια (της Μέλισσας, το Άλατρο) με πλούσια βλάστηση. Στην αξιόλογη χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνονται δάση με πεύκα και μια σπάνια ποικιλία δρυός.

Η Λευκάδα έχει αρκετά νερά, τα περισσότερα σε πηγές και άλλα που κατεβαίνουν σαν χείμαρροι από ψηλά σχηματίζοντας μάλιστα και μικρούς καταρράκτες (Δημοσάρι). Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας στα βόρεια του νησιού αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο για πολλά είδη πτηνών.

 

Ιστορία

Η Λευκάδα, «Λευκάς Πέτρα» κατά τον Όμηρο, στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή ως Νήρικος. Σύμφωνα με μια άποψη, πήρε το σημερινό της όνομα από τα λευκά, άγρια βράχια στο νοτιότερο ακρωτήριο του νησιού, τον Λευκάτα. Τα ανθρώπινα ίχνη στη Λευκάδα ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Νταίρπφελντ, βοηθός του Ερρίκου Σλήμαν, υποστήριξε τι θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Στις ανασκαφές του στο Νυδρί έφερε στο φώς σημαντικά ευρήματα από την εποχή του χαλκού (2000 π.Χ. περίπου).

Η αρχαία Νήρικος του 7ου π.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε στο Καλλιγόνι, στη θέση Κούλμος, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και περιστοιχιζόταν από μεγάλο τείχος. Μικρό τμήμα του σώζεται και σήμερα εκεί.

Η Λευκάδα πολέμησε εναντίον των Περσών, έλαβε μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντιστάθηκε στους Ρωμαίους τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Στη βυζαντινή περίοδο ενσωματώθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Τα Ιόνια νησιά περιήλθαν στους Ενετούς το 1293. Λίγο αργότερα, το 1300  χτίζεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας, όπου μεταφέρεται η πρωτεύουσα για πολλά χρόνια. Ακολουθεί μια περίοδος που Ενετοί και Τούρκοι διαδέχονται οι μεν τους δε, έως το 1503 που η Λευκάδα παραδίδεται με συνθήκη στους Τούρκους.

Το 1684 καταλαμβάνεται πάλι από τον Ενετό Φραγκίσκο Μοροζίνι. Οι Γάλλοι διαδέχονται τους Ενετούς το 1797, μετά έρχονται οι Ρωσότουρκοι και αργότερα οι Άγγλοι (1815) . Η ένωση της Λευκάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα έγινε το 1864 όταν εκθρονίστηκε ο Όθωνας.

Επιλογή ημερομηνίας άφιξης & αναχώρησης

Ημερομηνία άφιξης:
Ημερομηνία αναχώρησης:
Ενήλικες
Παιδιά
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών


Ώρα
19:02:39
Καιρός
11°C
Λευκάδα